Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش ایکنا از چهارمحال و بختیاری، 14 مرداد مصادف با سالروز صدور فرمان مشروطیت توسط مظفرالدین شاه قاجار است. در واقع فرمان مشروطه دستور تشکیل مجلس شورا در ایران و ثمره تلاش‌های آزادی‌خواهان وطن برای رهایی از استبداد مطلق شاهنشاهی است.

کشته شدن ناصرالدین شاه به دست میرزا رضای کرمانی که آشکارا انگیزه خود را قطع ریشه ظلم و نتیجه تعلیمات سیدجمال الدین دانسته بود، کوشش بیشتر در روند مشروطه‌خواهی را سبب شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اگرچه از مدتی قبل شورش‌ها و اعتراضاتی در شهرهای ایران علیه مظالم حکومت رخ داده بود اما شروع جنبش را معمولاً از ماجرای گران شدن قند در تهران ذکر می‌کنند. علاءالدوله حاکم تهران هفده نفر از بازرگانان و دو تن سید را به جرم گران کردن قند به چوب بست.

این کار که با تأئید عین الدوله صدراعظم مستبد انجام شد اعتراض بازاریان و روحانیان و روشنفکران را برانگیخت. اینان در مجالس و در مسجدها به سخنرانی ضد استبداد و تأسیس عدالتخانه یا دیوان مظالم پرداختند.

 بازاریان و عده زیادی از مردم به تحصن در سفارت انگلیس اقدام نموده و خواهان آزادی علما و تشکیل عدالتخانه شدند. عین الدوله با گسترش ناآرامی‌ها در شهرهای دیگر استعفا کرد و میرزا نصرالله خان مشیرالدوله صدراعظم شد.

 در ابتدای حرکت، مسٔله اصلی، عدالتخانه و عدالتخواهی بود و به همین دلیل نهضت مشروطه را در ابتدا نهضت عدالتخانه می‌گفتند. با اوج‌گیری نهضت، به تدریج مسأله پارلمان و محدود کردن قدرت شاه مطرح شد.

با ادامه اعتراضات مردم با دو مهاجرت و نیز خواسته مردم مبنی بر عزل عین‌الدوله و همچنین اندیشه تأسیس مجلس شورای ملی در افکار مردم شاه مجبور به برکناری عین‌الدوله شد و با تأسیس مجلس موافقت کرد.

بالاخره مظفرالدین شاه فرمان مشروطیت را در ۱۴ مرداد ۱۲۸۵ امضا کرد. علما و دیگرانی که به حضرت عبدالعظیم و قم رفته بودند بازگشتند و تحصن در سفارت انگلیس پایان یافت. مردم صدور فرمان مشروطیت را جشن گرفتند.

مجتبی نوروزی، عضو هیات علمی گروه معارف دانشگاه شهرکرد در گفت و گو با ایکنا ازچهارمحال و بختیاری بیان کرد: مشروطیت یک حرکت در تاریخ معاصر است که کمتر مورد توجه قرار می‌گیرد اما از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

وی با بیان اینکه شروع نهضت مشروطیت یک جریان دینی بود، تصریح کرد: علما برای شرع نهضت و یک اقدام اسلامی دست به کار شدند که علمایی همچون آئینی، شیخ فضل الله نوری، شیخ محمد طباطبایی، نورالله اصفهانی و... از شروع کنندگان این نهضت در شهرهای مختلف ایران بودند.

نوروزی با اشاره به اینکه نهضت مشروطیت ریشه در تحریم تنباکو دارد، افزود: سال 1207 تنباکو تحریم شد و سال 1285 نهضت مشروطه در امتداد یک نهضت دینی و علیه استمعار شکل گرفت.

این کارشناس مسائل سیاسی گفت: مردم و علما به دنبال تاسیس مکانی بودند تا شکایت‌های ایجاد شده از دولت و شاه را در آنجا بررسی کنند لذا عدلیه را در ایران تشکیل دادند که دستگاه حکومت را محدود، مشروط و اختیارات شاهی را کم کنند.

کوتاهی علما مسیر مشروطه را عوض کرد

نوروزی افزود: دوران مشروطیت اولین دورانی بود که دو جریان دینی و غرب‌گرا با یکدیگر کار می‌کردند اما به علت کوتاهی برخی از علما غرب‌گراها سوار بر مشروطه شدند و مشروطه را از مسیر خود خارج کردند اما امام خمینی(ره) در انقلاب اسلامی جلوی اشتباهات علما را گرفت و مانع تکرار آن‌ها شد.

نهضت مشروطه پایه‌گذار دستگاه عدلیه، پارلمان و مجلس در ایران

مدرس علوم سیاسی با بیان اینکه نهضت مشروطه پایه‌گذار دستگاه عدلیه، پارلمان و مجلس و موجب تصویب قانون اساسی در ایران شد، گفت: نهضت مشروطه سبب شد تا دستگاه‌های استبدادی عین‌الدوله و علاء الدوله حذف شوند که این اتفاق از دستاوردهای بزرگ این نهضت محسوب می‌شود، همچنین از سال 1285 تا اکنون که در سال  1398 هستیم قانون اساسی، عدلیه، پارلمان و آزادی‌های سیاسی و مدنی در کشور ایجاد شده است.

نوروزی ادامه داد: بسیاری از کشورها هنوز آزادی سیاسی نداردند اما از 113 سال پیش چنیین آزادی در کشور ما ایجاد شده است اما روند مشروطیه و جریان دینی نتوانست به سرانجام برسد و علاوه بر محاسن خوبش، دست خوش انحرافات شد و به جایی رسید که فاتحان تهران شیخ فضل‌الله نوری را اعدام کردند و به غلط سوار بر مشروطه شدند و این نهضت را از مسیر اصلی خود خارج کردند.

وی گفت: خارج شدن مشروطه از مسیر اصلی خود زمینه روی کار آمدن رضاخان را فراهم کرد و این جریان غربگرا «استبداد منور» را ایجاد کردند و بر این باور بودند که مردم ایران صلاح کار خود را نمی‌دانند لذا باید کشور دیگری بر آن‌ها مسلط شود.

نوروزی در پایان با بیان اینکه مشروطه با شروع خوب و عملکردی اشتباه نتوانست به سرانجام برسد، اظهار کرد: انقلاب اسلامی در امتداد رکن اول نهضت مشروطه قدم برداشت و این راه را با این تفاوت که اشتباهات علمای دینی تکرار نشود، ادامه داد.

انتهای پیام  

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری بین المللی قرآن ایکنا چهارمحال و بختیاری انقلاب مشروطه مجتبی نوروزی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۶۵۳۱۱۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تصویب اولویت‌های اساسی در حوزه‌های فرهنگی و اجتماعی گیلان

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای گیلان ؛ در نشست امروز شورای فرهنگی عمومی گیلان، اولویت‌های تاکید بر تقویت هرچه بیشتر سبک زندگی اسلامی - ایرانی با محوریت زیست عفیفانه، تقویت بنیان خانواده و پیشگیری از کاهش نرخ زادآوری، بهره گیری مناسب از ظرفیت‌ها و جلب مشارکت‌های مردمی برای تقویت امور فرهنگی، اجتماعی و دینی، تعمیق و ترویج آموزش‌های مرتبط با بنیان‌های فکری و رفتاری در قبال ارزش‌های اسلامی و انسانی و لزوم حمایت از روند تولید و توزیع محصولات فرهنگی با لحاظ فرهنگ بومی و محلی تصویب شد.

نماینده‌ی ولی فقیه در گیلان در این نشست تحلیلی از نقش گیلان به عنوان دروازه‌ی ورود و خروج کشور به اروپا ارایه کرد و مواجهه‌ی با فرهنگ منحط و بیگانه را از تهدیداتی دانست که تا امروز در بستر تاسی از آموزه‌های ناب شیعی و ارادات به مکتب اهل بیت توانسته هویت تاریخی مردم این دیار را حفظ کند.

آیت الله فلاحتی همچنین گردشگر پذیر بودن گیلان را از دیگر عواملی دانست که موجب شده زمینه‌ی رویارویی فرهنگ بومی استان با خرده فرهنگ‌های سایر مناطق ایران فراهم شود و این روند اگر به درستی پایش و نظارت نشود میتواند به بروز تهدیداتی درحوزه‌های اجتماعی و فرهنگی گیلان منجر شود.

امام جمعه‌ی رشت افزود: میهمان پذیر بودن مردم گیلان باعث شده تا زمینه‌ی افزایش روزافزون گردشگران از سراسر کشور به این استان فراهم آید.

وی در ادامه با قدردانی از تلاش‌های مستمر مجموع دستگاه‌های فرهنگی، نظارتی و انتظامی برای ترویج فرهنگ زیست عفیفانه با محوریت عفاف و حجاب و پیشگیری از بی مبالاتی‌های فرهنگی در جامعه ، اضافه کرد: تداوم این روند، در بستر بهره گیری از همراهی مردم می‌تواند مظاهر فرهنگ مخرب در روند رفتار‌های اجتماعی را به حاشیه رانده و زمینه‌ی حرکت به سوی تعالی را فراهم کند.

امیر حسین طاهری مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان هم در سخنانی با تشریح اولویت‌های فرهنگی - اجتماعی استان، لزوم تاسی از نقشه‌ی مهندسی فرهنگی کشور را با لحاظ مولفه‌ها و برش‌های استانی خواستار شد.

حجت الاسلام والمسلمین عادلی، مسئول دفتر نمایندگی ولی فقیه در گیلان هم در این نشست از برگزاری اجتماع مردمی برای حمایت از عفاف و حجاب خبر داد و افزود: این همایش ۲۲ اردیبهشت ماه با دعوت از یک سخنران ملی در رشت برگزار خواهد شد. 

در ادامه‌ی این نشست، هر یک از اعضای شورای فرهنگ عمومی گیلان در سخنانی، با اشاره به عمده‌ترین تهدیدات فرهنگی و چالش‌های دیدگاهی نسل جدید، بر لزوم حفاظت از فرهنگ ملی و بومی و نحوه‌ی مواجهه و مقابله با فرهنگ مهاجم تاکید کرده و تقویت شاخص‌های ملی و دینی را در ایجاد مصونیت مقابل تهاجم فرهنگ بیگانه، اثر بخش دانستند.

دیگر خبرها

  • فقر پژوهش در حوزه خشونت سیاسی
  • تحقق شعار سال منوط به احیای اصول اقتصادی قانون اساسی است
  • انتخاب اصلح پایه گذار ایران قوی و مستقل است
  • تصویب قانون «مالکیت فکری» جهاد دانشگاهی در آینده‌ای نزدیک/ متخصصان جهاد دانشگاهی پای کار آمدند
  • واگذاری ۱۰۴۵ قطعه زمین نهضت ملی مسکن و جوانی جمعیت در شهر بم
  • درخواست محمد هاشمی از نمایندگان مجلس آینده
  • حقوق فرهنگی خانواده در نظام حقوقی ایران
  • درخواست عضو مرکزی حزب کارگزاران از نمایندگان مجلس آینده
  • تصویب اولویت‌های اساسی در حوزه‌های فرهنگی و اجتماعی گیلان
  • تصویب قانون رفع تحریم‌های ظالمانه از کارهای مهم مجلس است